COV Excelsior en Harmonieorkest Prinses Irene, beide uit Huizen, geven voor het eerst in hun bestaan, op initiatief van het harmonieorkest, twee gezamenlijke concerten op vrijdag 9 en zaterdag 10 november 2018.

Op het programma staat het, in het begin 21e eeuw door Karl Jenkins gecomponeerde werk, ‘The Armed Man’ dat tweemaal zal worden uitgevoerd in studio 1 van het MCO in Hilversum. Het werk heeft de subtitel A Mass For Peace en is een gepaste muzikale vertolking voor de 100-jarige herdenking van het einde van WO-1. Het is binnen twee decennia zeer geliefd geworden bij zangers en toehoorders en behoort inmiddels tot de meest uitgevoerde eenentwintigste -eeuwse composities. The Armed Man is een eigentijdse compositie en is voor een breed publiek toegankelijk. Mede door de videofragmenten die gedurende de hele Mass vertoond worden is het een indrukwekkende uitvoering.
Solisten zijn mezzosopraan Mirjam Schreur en bariton Willem de Vries.

Datumvrijdag 9 en zaterdag 10 november 2018
LocatieMCO, Heuvellaan 33 in Hilversum
Aanvang20.15 uur
Toegangvoorverkoop €22,- en aan de zaal €25,-

(Contra)basklarinettist Jeroen Oordt van het concertorkest speelt mee met dit geweldige concert

‘Een mis voor de vrede.’ Met deze ondertitel ging in 2000 ter gelegenheid van de eeuwwisseling in de Londense Royal Albert Hall ‘ The Armed Man’ in première. De componist Karl Jenkins baseerde het werk op het bekende Franse volkslied (soldatenlied) uit de 15
e eeuw L’homme armé. Dit lied is in de loop der eeuwen in ontelbare composities als hoofdthema gebruikt.

De mis (Mass For Peace) bestaat uit dertien delen afgewisseld met literaire teksten en gebeden uit de hele wereld. Deze teksten gaan over oorlog en geweld, de gevolgen hiervan, en de hoop op duurzame vrede. Het werk werd opgedragen aan de slachtoffers van de Kosovo oorlog. Om het werk goed te kunnen uitvoeren is er tenminste een koor van 100 zangers en zangeressen nodig plus een symfonieorkest.

Indrukwekkend is al direct het begin wanneer in een stevige driekwartsmaat een stampvoetend koor met begeleiding van trommels haar intrede doet. Daarna wordt het L’homme armé gezongen, gevolgd door het Kyrie uit de katholieke mis met later het Sanctus en Agnus Dei. Verder Bijbelteksten, gedichten die betrekking hebben op de Vietnamese oorlog en het bombardement op Hiroshima, en een Islamitisch gebed en teksten uit het Hindoeïsme.

Een geweldige climax wordt bereikt wanneer in het slotdeel wederom het L’homme armé klinkt met daarop volgend een koraal gebaseerd op het Bijbelboek Openbaring 21.

posterthearmedman